25% korting op alle Artemide verlichting Klantendienst

Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door ledlampen?

Ja, in vele gevallen kan je je lampen gewoon één op één vervangen. We gidsen je door de belangrijkste stappen bij het uitkiezen van vervangende ledlampen, dit doen we voor de meeste gebruikte fittingen. Wanneer je lampen een ander spanningsniveau dan de gebruikelijke 230V vragen, dien je met een aantal extra zaken rekening te houden.
 
Je bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door duurzame ledlampen heeft tal van voordelen. Je geniet van nog betere lichtprestaties én een erg laag verbruik. Bovendien kan LED alle tinten wit licht aan, het warme gelige licht van halogeen ligt perfect binnen de mogelijkheden!
 

1. Welke lampfitting heb je?

De fitting of lampvoet is het gedeelte van de lamp dat in de houder van het verlichtingstoestel komt te zitten. Sommige lampen hebben een schroefdraad waarmee je de lamp al draaiend vastmaakt in de lamphouder (bijv. E27). Andere lampen hebben onderaan twee pootjes (bijv. GU10), deze maak je met een kwartslag vast in de houder.
 
Omdat E27 en GU10 veruit de meest gebruikte lampenfittingen zijn, geven we voor deze situaties vervangende ledlampen. E27-lampen en GU10-spotjes werken altijd op 230V en zijn in de meeste gevallen één op één te vervangen.
 

GU10

Bekijk alle GU10 lampen

E27

Bekijk alle E27 lampen

 
Meestal wordt er bij de E27-lampen gekozen voor de klassieke vorm (classic) of de bolvormige (bollampen) lampjes. Wanneer de lamp zelf zichtbaar is en een decoratief stuk vormt van je verlichting, zijn de Edison- en Globelampen een fraaie oplossing.
 
Bij GU10 is de classic (QPAR51) vorm veruit de meest gebruikte.
 
Heb jij een andere fitting en ben je niet zeker over welke ledlampen mogen en welke niet? Neem dan contact op met onze klantenservice, zij kennen het aanbod als geen ander. Op onze blog kan je trouwens meer lezen over de verschillende lampenfittingen.
 
12V lampen zijn niet 1 op 1 te vervangen door hun ledvariant, omdat ze worden gevoed door een transformator. Oudere halogeen transformatoren zijn niet altijd geschikt om de zuinigere ledverlichting aan te sturen en dus is het belangrijk dat de gebruikte transfo compatibel is. Anders bestaat er het risico dat uw lampen niet correct werken en hun levensduur wordt verkort.
 
Wilt u graag zeker zijn of uw lampen kunnen worden vervangen door LED, neem dan contact op met onze klantendienst. 
 
Heeft u GU5.3 (MR16) lampen dan kan u deze doorgaans eenvoudig vervangen voor GU10 spots door het socket te vervangen en de transformator er tussenuit te halen. Ze hebben immers dezelfde grootte. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een ledmodule te gebruiken.
 
Als u toch twijfelt of nog vragen hebt, neem dan contact op met onze klantendienst.
 
Let op! Laat deze werken altijd uitvoeren door een erkende elektricien. 
 

2. Wil je de lampen kunnen dimmen?

De lichtintensiteit aanpassen naar de behoeften van het moment is in de meeste multifunctionele ruimtes geen overbodige luxe. Voor bureauwerk heb je immers meer licht nodig dan bij een gezellig etentje. Bij elke lamp op onze website staat bij de technische details vermeld of ze al dan niet dimbaar is. Kijk dit zeker goed na als dit voor jou een vereiste is.
 

Ontdek al onze dimbare ledlichten

 

3. Kies een kleurtemperatuur (lichtkleur)

LED is ondertussen zo geëvolueerd dat het alle kleuren wit licht aankan. ledlampen kunnen zowel warm wit (2800 à 3000 Kelvin) als koel wit (4500 Kelvin) licht uitstalen. Halogeen- en gloeilampen daarentegen zijn beperkt tot warm witte lichttemperaturen.
 
Vaak staat bij de LED-lamp expliciet vermeld om welke kleurtemperatuur het gaat. Wanneer dat niet het geval is kan je terugvallen op de Kelvinwaarde op basis van onderstaande tabel.

kleurtemperatuur verlichting tabel

4. Bepaal de benodigde lichtoutput

Vaak kijken mensen naar de wattage om af te leiden hoeveel licht een lamp geeft. Echter is wattage de eenheid van energieverbruik en niet van lichtoutput.
 
ledlampen gaan veel efficiënter om met de verbruikte wattage dan halogeen- of gloeilampen. Het lichtrendement van een LED-lamp ligt veel hoger. Een LED-lamp kan met ongeveer vijf keer zo weinig Watt, evenveel licht geven als een halogeenlamp. Doorgaans staat er op de verpakking van ledlampen wel een vrij nauwkeurige vervangwattage vermeld. Tussen ledlampen onderling zitten er bovendien nog vaak verschillen in de hoeveelheid licht per eenheid watt, wattage is daarom niet de beste referentie.
 
Om verschillende lichtbronnen te vergelijken in lichtoutput kijk je best naar de Lumenwaarde. Lumen is de eenheid van lichtstroom, de totale lichthoeveelheid die een lichtbron afgeeft. Afhankelijk van het gebruiksdoel van een ruimte kies je de lichtoutput van de LED-lamp.
 

5. Openingshoek kiezen bij spots

Bij spotverlichting staat steeds een openingshoek vermeld. De openingshoek geeft weer in welke mate het licht van een lichtbron gespreid wordt. Hoe kleiner de openingshoek, hoe gerichter en gefocust de lichtoutput is. Kleine openingshoeken worden meestal gebruikt voor accentverlichting, daar waar grotere openingshoeken geschikter zijn voor algemene verlichting.
 

Openingshoek verlichting Nederlands

Ledlampen makkelijk online bestellen

Nu je weet waar je rekening moet mee houden, houdt niets je nog tegen om meteen te genieten van alle voordelen van energiezuinige ledlampen. In onze enorme collectie vind je beslist de perfecte ledlampen ter vervanging van je huidige halogeen- of gloeilampen. Bestel vandaag nog bij dmlights en krijg je lampjes weldra veilig thuis geleverd.
 

Ontdek alle ledlampen