Meer dan 25 000 producten om uit te kiezen Klantendienst

Wat is lichtkleur?

Lichtkleur is cruciaal bij het creëren van de juiste sfeer en functionaliteit in elke ruimte. Het wordt uitgedrukt in Kelvin (K), waarbij een lagere Kelvin-waarde een warmer licht betekent. Het kiezen van de juiste lichtkleur kan een ruimte transformeren van koud en zakelijk naar warm en uitnodigend.
 

Lichtkleuropties bij Peeq

  • Super warm wit (< 2200K): Dit biedt een zeer warme, gezellige gloed, ideaal voor ontspanningsruimtes zoals lounges of rustieke eetkamers.
  • Extra warm wit (2700K): Een warm, uitnodigend licht, perfect voor woonkamers en slaapkamers, waar een ontspannen sfeer gewenst is.
  • Warm wit (3000K): Een comfortabele, warme gloed die geschikt is voor de meeste woonruimtes, waaronder keukens en hallen.
  • Neutraal wit (3500K): Evenwichtig en helder licht voor professionele omgevingen, maar zeer uitzonderlijk beschikbaar vanwege beperkte productie door fabrikanten.
  • Koel wit (4000K): Een frissere, stimulerende lichtkleur, ideaal voor kantoren en bedrijfsruimtes, waar concentratie belangrijk is.
  • Daglicht wit (6500K): Een zeer helder, levendig licht dat daglicht nabootst, ideaal voor lees- en studieruimtes.
  • Variabel kleur (RGB): Biedt een scala aan kleuren voor een dynamische en persoonlijke verlichtingservaring, geschikt voor moderne en interactieve ruimtes.
  • Variabel wit (RGB met dimbaar wit): Combineert kleurrijke RGB-opties met de functionaliteit van verstelbaar wit licht, ideaal voor ruimtes die meerdere functies vervullen.

Invloed van stijl op je keuze voor lichtkleur

Als je de juiste lichtkleur voor je interieur kiest, is de stijl ook mee bepalend. In een modern huis met strakke lijnen en een minimalistisch ontwerp is het slim om voor licht rond de 3000K te gaan. Dit licht benadrukt de moderne uitstraling en zorgt voor een heldere, frisse sfeer. Aan de andere kant zorgt licht rond de 2700K in een interieur met een warmere, traditionele of rustieke stijl voor een gezellige en uitnodigende sfeer. Dit warmere licht past perfect bij natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen.
 

Regionale voorkeuren in lichtkleur

Interessant is dat je voorkeur voor lichtkleur ook afhankelijk is van waar je woont. In het zuiden, waar natuurlijk licht vaak feller is, kiest men meestal voor koeler licht. Dit zorgt voor een frisse en energieke sfeer die goed past bij het klimaat. Meer naar het noorden zie je juist dat mensen vaak kiezen voor warmer licht, vooral rond de 2700K, om een gevoel van warmte en gezelligheid te creëren, wat extra prettig is tijdens de lange, donkere winters.
 

Expertkeuze van Peeq

Bij Peeq snappen we hoe belangrijk de juiste lichtkleur is voor thuis. Daarom raden onze experts geen lichtkleuren boven de 3000K aan voor in huis. Licht boven deze grens kan een koeler en minder aangenaam effect hebben. Wij geven de voorkeur aan:
 
  • Extra warm wit (2700K): voor kamers waar ontspanning centraal staat, zoals de slaapkamer of een leeshoek, is extra warm wit licht de perfecte keuze. Het creëert een rustgevende, comfortabele sfeer die bevorderlijk is voor rust en ontspanning.
  • Warm wit (3000K): Deze lichtkleur is ideaal voor een breed scala aan ruimtes in huis, van de woonkamer tot de keuken. Het biedt een warme gloed die uitnodigend en ontspannend is, zonder het koele, klinische gevoel van hogere Kelvin-waarden.

Advies nodig?

Heb je vragen over het kiezen van de juiste lichtkleur of andere dingen over je verlichting? Twijfel dan niet en neem contact op met onze verlichtingsexperts bij Peeq. Ons team staat voor je klaar om je te helpen de beste keuze voor jouw situatie te maken.