Zomersolden - tot 50% korting! Klantendienst

De 7 meest gestelde vragen over inbouwspots

Welke inbouwspots zijn geschikt voor de badkamer? Dit én 6 andere veel gestelde vragen over inbouwspots.

Wie aan bouwen of verbouwen denkt, zal ongetwijfeld op een zeker moment op zoek gaan naar inbouwspots. En terecht! Inbouwspots bieden heel wat mogelijkheden. Ga voor een geslaagd licht effect door spots te combineren met een mooie hanglamp. Creëer een moderne look in je interieur door spots in koppel te plaatsen. Of ga voor inbouwspots op plaatsen waar je geen andere verlichtingsopties hebt, zoals bijvoorbeeld in een dressing of keuken met plafondhoge kasten. 


Of je nu kiest voor spots in je woonkamer, hal of badkamer, inbouwspots zijn de ideale basisverlichting. Maar je plaatst natuurlijk niet elke dag inbouwspotjes. Het aanbod inbouwspots alleen al kan overweldigend zijn. Breekt het angstzweet je uit bij het lezen van de technische specificaties? Je bent niet alleen. Wij beantwoorden voor jou de 7 meest gestelde vragen over inbouwspots.

1. Welke inbouwspots mag ik in mijn badkamer plaatsen?

Inbouwspots zijn een erg populaire keuze als badkamerverlichting. Bij de keuze van je inbouwspots voor de badkamer is waterbestendigheid doorslaggevend. Dit kan je afleiden uit de IP-waarden.

Wil je een spot plaatsen boven je bad of douche en is de afstand tussen de bodem en de spot minder dan 2,25m? Kies dan voor inbouwspots met een IP65 waarde.

Belangrijk: omwille van de veiligheid is het verplicht om met laagspanning te werken. Voor alle andere plaatsen in je badkamer zijn inbouwspots met een IP44 waarde een veilige keuze.

2. Kies ik best voor warm of neutraal licht?

Inbouwspots bestaan in alle kleuren en maten. Ook de lichtkleur van elke spot is anders. De lichtkleur, of kleurtemperatuur, wordt uitgedrukt in Kelvin. Hierbij geldt de regel: hoe lager de waarde, hoe roder en dus warmer de kleur. Hoe hoger de waarden, hoe blauwer en dus kouder de lichtkleur.

In kamers waar je vooral sfeer wil creëren met je inbouwspots, denk bijvoorbeeld aan je woonkamer of slaapkamer, kies je voor extra warm licht (2700K). In de keuken heeft de verlichting vaak een dubbele functie. Je wil een goed verlicht keukenwerkblad, maar ook een gezellig verlichte tafel. In dit geval is warm licht (3000K) een goede tussenweg.

Een andere veel gebruikte optie is koel wit. Deze spots herken je aan de lichtkleur 4000K, ideaal voor bijvoorbeeld je bureaukamer. Natuurlijk is lichtkleur vooral een persoonlijke voorkeur. Verkies je koeler licht maar wil je deze toch ook als sfeerverlichting kunnen gebruiken? Dan zijn dimbare inbouwspots dé oplossing.

3. Wat zijn de voordelen van LED-inbouwspots?

Heb je nog halogeenspots en wil je deze vervangen? Goed idee! Enkele jaren geleden werd de overstap naar LED gemaakt. Maar geen zorgen, ledverlichting heeft heel wat voordelen. Hét belangrijkste voordeel is het aantal branduren. LED-inbouwspots gaan gemakkelijk 15.000 branduren mee. Dat is 7,5 keer langer dan de levensduur van een halogeenspot. Daarnaast is een LED-inbouwspot bijzonder energie-efficiënt. Ledlampen verbruiken 90% minder energie dan halogeenlampen.

4. Wat als mijn inbouwspot stuk gaat? Kan ik mijn ledlamp makkelijk vervangen?

LED-inbouwspots hebben een erg lange levensduur. Gaat er toch eentje kapot? Dan wil je natuurlijk weten of je deze makkelijk kan vervangen. Er zijn 2 type armaturen op de markt. In sommige modellen is de lichtbron ingebouwd in het armatuur en moet je de volledige spot vervangen. Er zijn ook merken die voor spots met een ingebouwde lichtbron een herstel service aanbieden, bijvoorbeeld Wever & Ducré, Modular Lighting of Delta Light.

Daarnaast zijn er ook heel wat modellen te koop waarvan je de ledlamp zelf kan vervangen. Inbouwspots met een vervangbare lichtbron herken je aan de GU10 fitting.

5. Hoe groot moeten de gaten in mijn plafond zijn?

Inbouwspots hebben twee diameters. De grootste diameter is de buitendiameter, die verwijst naar de afmeting van je volledige spot. Om de grootte van je boorgaten in je plafond te bepalen, hou je rekening met de inbouwdiameter. Deze geeft aan hoe groot de gaten moeten zijn om het inbouwgedeelte van je spot te kunnen plaatsen.

Wanneer je de inbouwspot plaatst, wordt deze op zijn plaats gehouden door spring- of bladveren. Het gat in je plafond mag dus gerust iets groter zijn dan de inbouwdiameter, maar niet meer dan 1 à 3 mm. Bij Peeq geven we steeds de maximale inbouwdiameter van de inbouwspots mee. Zorg er zeker voor dat het verschil tussen de buitendiameter en inbouwdiameter groot genoeg is, zodat de voorziene inbouwdiameter mooi afgedekt wordt. Volg je de instructies voor de maximale inbouwdiameter goed op, dan zal dit steeds het geval zijn.

Neem je dit graag nog even stap voor stap door? Lees dan zeker ons artikel over de boordiameter en inbouwdiepte van inbouwspots, waarbij alle begrippen mooi geïllustreerd worden.

Keuzestress en nog geen spot gekozen op het moment dat de boringen in je plafond gepland staan? Kies dan voor boringen met een diameter van 76mm of 80mm. Dit zijn de meest voorkomende maten. Je vindt ongetwijfeld een inbouwspot met deze afmetingen die je bevalt.

6. Kan ik inbouwspots plaatsen als mijn inbouwdiepte minder dan 10 cm is?

Een inbouwspot verliest warmte, deze moet hij vlot kwijt kunnen. Je spot mag bovendien in geen geval in contact komen met je isolatie. Je wil dus dat er zeker voldoende afstand is tussen je plafond en de achterkant van je inbouwspot.

Een spot wordt geplaatst in een verlaagd plafond. Tussen dit plafond en het bestaande plafond zit een bepaalde afstand. Tel deze afstand op bij de dikte van je verlaagd plafond om te weten hoeveel ruimte je hebt.

De meeste spots hebben een inbouwdiepte van 10 tot 12 cm. Kies je voor richtbare inbouwspots? Dan zag je meer ruimte nodig hebben. Volg in dit geval de instructies op de technische specificaties goed op.

Heb je minder plaats? Geen zorgen. Er bestaan ondiepe inbouwspots die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn.

7. Kan ik inbouwspots voorzien in een betonnen plafond?

De meeste plafonds bestaan uit gipsplaten. Ga je voor een stoere, moderne look, dan kan het zijn dat je kiest voor een betonnen plafond. Doorgaans hebben spots springveren. Wanneer de spot in het plafond geplaatst wordt, vallen deze open en klemmen ze de spot in het plafond. Bij een betonnen plafond is de inbouwhoogte meestal te beperkt voor dit type veren. Kies daarom voor een inbouwspot met bladveren. Deze zijn aan de zijkant bevestigd en klemmen de spots horizontaal vast. Extra advies nodig? Contacteer onze experts.

Op zoek naar nog meer informatie over inbouwspots? Download dan zeker ons gratis e-book over inbouwspots. In deze handige gids vol do’s en don’ts kom je werkelijk alles te weten over inbouwspots. Van hoe je de juiste spots kiest tot hoe je inbouwspots plaatst.  

E-book inbouwspots

Inbouwspots