Meer dan 25 000 producten om uit te kiezen Klantendienst

Wat is serie- en parallelschakeling en wanneer pas ik het toe?

Wat is serie- en parallelschakeling en wanneer pas ik wat toe?

 
Er zijn twee verschillende manieren van schakeling mogelijk: serie- of parallelschakeling. Het kennen van het onderscheid is noodzakelijk voor de bedrading van LED-verlichting. LED moet ofwel in serie, ofwel parallel geschakeld worden. Hoe deze moeten geschakeld worden, hangt af van de lichtbron. Een verkeerde schakeling bij LED daarentegen, zorgt ervoor dat uw LED’s stukgaan.
 

Serie bij 350mA, 500mA, 700mA en 1050mA

Serieschakeling is noodzakelijk bij LED-verlichting op 350mA, 500mA, 700mA en 1050mA. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een stroomgestuurde voeding.
 
 

Illustratie serieschakeling

 
 
Bij serieschakeling is er slechts één stroompad. De stroom komt bij de eerste spot binnen via de + en verlaat daarna de spot via de - om door te gaan naar de volgende spot en hetzelfde te doen bij de derde spot. De stroom gaat zo in één richting rond tot alle spots voorzien zijn van stroom. Wanneer er minstens één spot stuk is, is de stroomkring gebroken. De kapotte spot kan de stroom niet meer door laten vloeien waardoor alle spots in de stroomkring uitvallen.
 
De meeste moderne LED-spots zijn hier echter tegen beveiligd. In deze beveiligde spots zit een brug ingebouwd welke de stroom bij stukgaan toch naar de andere spots in de stroomkring laat doorvloeien.
 
 

Parallel bij 12V, 24V en 230V

Parallelschakeling is noodzakelijk bij LED-verlichting op 12V, 24V en 230V. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een spanningsvoeding.
 
 

Illustratie parallelschakeling

 
 
Bij parallelschakeling zijn de begin- (+) en eindpunten (-) van de verschillende spots met elkaar verbonden. In tegenstelling tot bij serieschakeling kan de stroom in parallelschakeling door meerdere circuits lopen. Wanneer er één spot stukgaat, zullen alle andere spots dus niet uitvallen. De stroom kan de andere spots in de kring nog steeds bereiken.
 
In onderstaande afbeelding wordt geïllustreerd wat er gebeurt met de stroomkring wanneer er één spot stukgaat. Bij een parallelschakeling blijft de stroomkring wel in tact, alle andere spots blijven branden. Wanneer er bij serieschakeling echter één spot stukgaat, kan de stroom niet meer rondvloeien, de andere spots zullen uitvallen.
 

Serie versus parallelschakeling connectie 1

In een parallelle verbinding kan het stroomcircuit doorgaan.
 

Serie versus parallelschakeling connectie 2

 
In een serieschakeling kan het stroomcircuit niet doorgaan.
 
In het voordeel van de levensduur van uw LED-verlichting raden we aan om deze te schakelen op gelijkstroom.