807354389340702

Kan ik meerdere LED-strips aan elkaar koppelen?

Als je naar de LED-strips in ons gamma kijkt, zal je merken dat deze een maximum lengte hebben van vijf meter. De reden hiervoor is dat de stroombanen van LED-strips vaak niet meer kunnen verdragen dan de gecombineerde stroom van de ledjes over deze vijf meter. Indien je LED-strips toch langer maakt, door ze aan mekaar te koppelen, kunnen de stroombanen doorbranden.

Het is dus niet aangeraden om LED-strips aan elkaar te koppelen over een lengte van meer dan vijf meter

Meer dan vijf meter

Als je toch langer wil gaan dan vijf meter (bv. onder toog), kan dit door meerdere strips na elkaar te monteren. Deze moeten dan parallel op de voeding aangesloten worden. Waar je natuurlijk wel rekening moet mee houden, is dat het totale vermogen van de LED-strips het maximum van je voeding niet overschrijdt.

Toog met LED-verlichting

Voorbeeld:

Onder een 7 meter lange toog gebruiken we een LED-strip van 9,6W per meter op 24V DC. Dit wilt zeggen dat het totale vermogen 67,2W (7 x 9,6W) zal bedragen. Dit betekent ook dat je een voeding nodig hebt met een vermogen hoger dan deze 67,2W.

Knippen en plakken

Zelden zal je exact vijf meter LED-strip nodig hebben. Daarom zijn bijna alle LED-strips knipbaar om de vijf of tien centimeter. De 'overschotten' hoef je trouwens niet weg te gooien. Deze kunnen gewoon apart aangelsoten worden of terug aan het eerste deel gekoppeld worden. Je kan alle stukken van één en dezelfde LED-strip altijd terug op elkaar aansluiten. De stroom blijft immers hetzelfde. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat de stroombanen het verbruik niet zullen aankunnen.

 

Ontdek het ruime aanbod aan LED-strips hier.

 

PRO-tip!

Je kan de twee vorige gevallen ook samen tegen komen. Zo kan je bij indirecte verlichting onder een trap al snel meer dan vijf meter LED-strip nodig hebben, maar de stukjes die nodig hebt, zijn eerder aan de korte kant.

LED-strips onder trapLaten we dit schetsen aan de hand van een voorbeeld.

Je hebt een trap met vijftien treden, die elk één meter breed zijn. Onder elke trede wil je een LED-strip bevestigen die exact even breed is als de trede zelf. Je zal in het totaal dus vijftien meter strip nodig hebben.

Je wil geen overschot hebben, dus gebruik je best drie strips van vijf meter of vijf van drie meter. Deze verdeel je in de benodigde vijftien stukken van één meter. Nu kan je aan de slag.

Zoals gezegd is het niet aangeraden om LED-strips aan elkaar te koppelen over een lengte van meer dan vijf meter. Wat je wel kan doen, is telkens vijf stukken in serie aansluiten. Deze drie series kunnen dan parallel naar dezelfde voeding gestuurd worden. Je kan ook alle stukken parallel aansluiten, maar dan heb je connectoren nodig om elke strip parallel op de stroomdraden te koppelen.

Uiteraard moet je er ook in dit geval rekening mee houden dat het volledige vermogen van de LED-strips het maximum van de voeding niet overschrijdt.

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden voor je interieur.

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot Peeq of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van Peeq database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Peeq. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.