807354389340702

Verlichting




Waar moet ik op letten bij het plaatsen van grondspots buiten?

Bij het plaatsen van grondspots in je tuin of op je terras is enige voorzichtigheid aanbevolen. De grondspots moeten immers zo aangesloten worden zodat ze bestand zijn tegen de vochtigheid van buiten. Het voornaamste is dat de verbinding van je grondspot met het elektriciteitsnet waterdicht is.

Lees meer...



Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door ledlampen?

Ja, in vele gevallen kan je je lampen gewoon één op één vervangen. We gidsen je door de belangrijkste stappen bij het uitkiezen van vervangende LED-lampen, dit doen we voor de meeste gebruikte fittingen. Wanneer je lampen een ander spanningsniveau dan de gebruikelijke 230V vragen, dien je met een aantal extra zaken rekening te houden.

Lees meer...



Kies ik voor meerdere lichtpunten best één grote algemene transformator of eerder verschillende kleine transformatoren?

Technisch gezien maakt dit eigenlijk niet zoveel uit. Vanuit economisch standpund kan je beter verschillende kleinere transformatoren gebruiken.

Lees meer...



Kan ik best 8°, 24° of 45° AR111 lampen gebruiken?

De keuze hangt vooral af welke voor welke toepassing u de lampen wenst te gebruiken. Het uitzicht van de lamp blijft voor de drie types hetzelfde. De graden van de lampen geeft de stralen bundel van het licht aan. Hoe groter het aantal graden hoe breder de bundel.

Lees meer...



Wat is lichtkleur?

Lichtkleuren, zoals warm wit en koel wit, vertellen iets over het soort licht dat een lamp zal afgeven. Deze lichtkleuren kunnen specifieker bepaald worden aan de hand van hun kleurtemperatuur, die uitgedrukt wordt in Kelvin.

Lees meer...



Wat zijn de voor- en nadelen van 12V en 230V?

Welke spanning u kiest hangt af van persoonlijke voorkeur en de situatie waarin je verlichting moet voorzien. Elk van de twee keuzes heeft zijn voor- en nadelen.

Lees meer...



Wat is Candela?

Candela (cd) is de eenheid van lichtsterkte.

Lees meer...



Wat is CRI of Kleurweergave-index?

CRI (Color Rendering Index) of kleurweergave-index is een waarde van 1 tot 100 die aangeeft hoe accuraat een lichtbron de kleuren van objecten kan weergeven. Daglicht geeft het meest correct kleuren weer en heeft daarom een CRI van 100. CRI wordt uitgedruikt in Ra.

Lees meer...



Wat is Lumen?

Lumen (lm) is de eenheid van lichtstroom. Lumen geeft de totale lichthoeveelheid aan die een lichtbron afgeeft per tijdseenheid (seconde), ongeacht in welke richting.

Lees meer...



Wat is Lux?

Lux (lx) is de eenheid van verlichtingssterkte.

Lees meer...



Wat is serie- en parallelschakeling en wanneer pas ik wat toe?

Er zijn twee verschillende manieren van schakeling mogelijk: serie- of parallelschakeling. Het kennen van het onderscheid is noodzakelijk voor de bedrading van LED-verlichting. LED moet ofwel in serie, ofwel parallel geschakeld worden. Hoe deze moeten geschakeld worden, hangt af van de lichtbron. Een verkeerde schakeling bij LED daarentegen, zorgt ervoor dat uw LED’s stukgaan

Lees meer...



Waar moet ik op letten bij spots in een betonnen plafond?

Indien je spots wenst te plaatsen in een betonnen plafond kan je best opteren voor spots met bladveren. Deze hebben meer grip doordat ze zichzelf tegen de wand drukken.

Lees meer...



Waar moet ik op letten bij spots in een vals plafond?

Indien je spots wenst te plaatsen in een vals plafond kan je best opteren voor spots met springveren. De veren kunnen klemmen tegen de bovenkant van het valse plafond zodat het de spots letterlijk tegen het plafond trekt.

Lees meer...



Welke transformator dien ik te gebruiken?

Er zijn twee soorten transformatoren: elektronische transformatoren en gewikkelde transformatoren. Klik op de link hieronder voor de voor- en nadelen van elk type.

Lees meer...



Stroomgestuurde LED-spots aansluiten: do's en don'ts

Bepaalde LED-armaturen werken op stroom (bv. 350mA, 500mA, 700mA en 1050mA). Deze hebben een continue stroom nodig. Om de 230V netspanning om te zetten in de nodige stroom heb je een aparte voeding nodig, een stroomgestuurde voeding.

Stroomgestuurde LED’s mogen nóóit onder spanning worden aangesloten en dienen altijd in serie geschakeld worden!

Lees meer...



Hoe en wanneer installeer ik de Modular Lighting Modupoint?

De Modular Lighting Modupoint is een multifunctioneel aansluitpunt dat in plafonds, wanden en vloeren kan worden ingebouwd. De Modupoint dient als ingebouwd aansluitpunt voor verschillende Modular Lighting armaturen.

Eens de Modupoint geïnstalleerd is, kan je er makkelijk en snel verschillende andere Modular Lighting armaturen inpluggen. Het systeem is vergelijkbaar met de manier waarop een jack- of klink-kabel van een hoofdtelefoon in een elektronisch apparaat wordt geplugd.

Lees meer...




Hoe installeer ik een Modular Lighting Multiple inbouwspot?

De Modular Lighting Multiple is een reeks minimalistische inbouwspots. De Multiple spots zijn verkrijgbaar in talrijke varianten. Er zijn enkel- en meervoudige modellen, trimless modellen, alsook kleinere varianten (Mini-Multiple).

Lees meer...




Hoe lees ik een lichtverdelingscurve?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een lichtverdelingscurve een visuele weergave van de lichtverspreiding van een lamp. Het probeert een 3-dimensionaal gegeven te vertalen naar een 2-dimensionaal medium. Op het eerste zicht ziet een lichtverdelingscurve er erg complex uit. Maar schijn bedriegt, want het is (relatief) eenvoudig te interpreteren van zodra je de verschillende onderdelen kent.

Lees meer...




Waar moet ik op letten bij het uitlichten van mijn buitenwand?

Buitenverlichting kan een mooie esthetisch verlengde zijn van je interieur. Met schijnwerpers of grondspots gericht op de buitenwand kan je voor een buitengewone sfeer rondom je woning zorgen. Afhankelijk van hoe ver je de spots van de wand plaatst en hoe ver je de spots uit elkaar zet bekom je verschillende resultaten. Wil je een egaal verlichte muur of heb je liever aparte lichtvlakken op de wand? We geven enkele richtlijnen in termen van afstand, openingshoek, wattage, etc. om tot het optimale verlichtingsresultaat te komen.

Lees meer...




Wanneer kan ik een TL-lamp dimmen en hoe?

Moderne TL-lampen zijn voorzien van een elektronisch voorschakelapparaat (EVSA). Dit toestel zorgt ervoor dat de lamp niet flikkert tijdens het opstarten en verlengt de levensduur. Voor een dimbare TL-lamp heb je een dimbare EVSA nodig.

Lees meer...



Wat is RGB?

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Het zijn de drie hoofdkleuren van het additieve kleursysteem. In verlichting vinden we RGB terug voor gekleurde verlichting. Met RGB-verlichting kan je namelijk miljoenen verschillende kleuren licht vormen, allemaal op basis van deze drie primaire kleuren.

Lees meer...



Wat is de ideale ophanghoogte van een wandlamp?

De hoogte van een wandlamp bepaal je uiteraard zelf, en hangt vaak af van je persoonlijke voorkeur of de toepassing. Maar meestal wordt een hoogte van 1m60 à 1m70 als maatstaf genomen. Zo bevindt de wandlamp zich ongeveer op ooghoogte. Dit vermijdt verblinding doordat je niet rechtstreeks in de lichtbron kunt kijken.

Lees meer...



Wat is het verschil tussen S1 en S2 inbouwveren?

Het verschil tussen S1 en S2 inbouwveren is de toepassing. S1 veren worden gebruikt in een vals plafond (bv. gipsplaat of houten platen), terwijl S2 inbouwveren geschikt zijn voor een vol plafond (bv. welfsels of predallen).

Lees meer...



Hoeveel inbouwspots moet ik voorzien om een ruimte egaal te verlichten?

Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten. Is er ook een aparte eettafel? Dan kan je ook daar inbouwspots voorzien.

Lees meer...



Winkelverlichting: wat is de ideale kleurtemperatuur voor het etaleren van vlees, vis, groenten, brood,…?

De lichtkleur heeft een invloed op onze perceptie. Het heeft zelfs een effect op ons lichaam – iets waar chromotherapie zich mee bezighoudt. Daarom wordt er ook op het vlak van winkelverlichting veel aandacht gespendeerd aan de juiste kleurtemperatuur van het licht.

Lees meer...



Welk type grondspots plaats ik best in de vloer van mijn terras?

Als je louter de contouren van je terras wenst te benadrukken, kies je best voor grondspots met een lage lichtopbrengst en/of diffuus licht. Te felle grondspots kunnen op die plaats voor verblinding zorgen. Het is voldoende dat de spots gewoon oplichten zonder een felle lichtstraal af te geven.

Lees meer...



Bestaan er plafondlampen met een ingebouwde bewegingssensor of kan ik zelf één (discreet) toevoegen?

Ja, er bestaan plafondlampen met een ingebouwde bewegingssensor. Houd er wel rekening mee dat het aanbod beperkt is, en deze lampen esthetisch gezien minder slanke vormen hebben.

Lees meer...



Welke kabel moet ik voorzien voor mijn spots?

Het soort kabel dat je moet gebruiken is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type spots, de spanning en de stroom die over de kabel komt.

Lees meer...



Hoe maak ik de connectie tussen de kabel van een grondspot en mijn voedingskabel?

Er zijn diverse manieren om de buitenbekabeling met de voedingskabel van een grondspot te verbinden.

Lees meer...



Hoe kan ik makkelijk een hanglamp decentraal boven de tafel of in een ruimte hangen?

Dit is mogelijk op 3 manieren: via lampen met een verstelbare arm, via ophangklemmen, of via metalen kabels.

Lees meer...



Heb ik aan klokarmaturen alleen genoeg om mijn eetkamer te verlichten?

Wanneer je in de verlichte ruimte onder een klokarmatuur zit, zal de rest van de ruimte nog steeds donker aanvoelen. Er is dus aanvullende verlichting nodig.

Lees meer...



Kan ik achteraf nog lampen toevoegen op mijn rail?

Ja, je kan achteraf nog lampen toevoegen op een rail. Er zijn echter beperkingen om mee rekening te houden.

Lees meer...



Kan ik ook een pendel van een ander merk aan een rail hangen?

Soms is het mogelijk om een pendel van een ander merk aan een rail te hangen. Dit hangt namelijk af van de beschikbare koppelstukken en varieert van merk tot merk. Vraag raad aan onze helpdesk om de compatibiliteit van jouw pendel en rail te controleren.




Kan ik ook een stopcontact op mijn rail plaatsen?

Ja, maar dit is afhankelijk van het merk. Niet elk merk heeft een stopcontactkoppeling in haar assortiment zitten. Vraag raad aan onze helpdesk om de mogelijkheden te bespreken.




Kan ik mijn rail ook pendelen?

Het is inderdaad mogelijk om rails te pendelen. Er zijn twee ophangmethoden; via stangen of een draad. De gebruikte methode is afhankelijk van het gekozen merk.




Welke lamp moet ik gebruiken voor de meest natuurlijke kleurweergave in de spiegel?

Voor een optimale spiegelverlichting zijn er drie zaken om mee rekening te houden: de positie van de lamp(en), de lichtkleur en het soort licht.

Lees meer...



Kan ik ook een op maat gemaakte spiegellamp aankopen met dezelfde lengte als mijn spiegel?

Ja, wij kunnen op maat gemaakte spiegellampen leveren. Vrijwel alle afmetingen zijn mogelijk. Neem contact op met onze helpdesk om je spiegellamp op maat te bespreken.

Lees meer...



Waar plaats ik mijn voeding/transformator indien mijn (wand)lamp een externe nodig heeft?

Heb je een lamp met een externe voeding/transformator? Dan zijn er, afhankelijk van het model en de toepassing, drie verschillende plaatsingsmogelijkheden.

Lees meer...



Welke verschillende dimtechnieken zijn er?

Er bestaan verschillende manieren om verlichting te dimmen. Deze dimtechnieken worden onderverdeeld in drie groepen: dimmen via vermogenscomponent, via aanstuursignaal (analoog) en via aanstuursignaal (digitaal).

Lees meer...



Kan ik TL-lampen ook vervangen door LED?

Ja, het is mogelijk om een TL-lamp te vervangen door LED. We maken een onderscheid tussen conventionele TL-lampen en hoogfrequente TL-verlichting.

Lees meer...



Hoeveel TL-lampen heb ik nodig om mijn werkplaats deftig te verlichten?

Wil je een werkplaats verlichten met TL-lampen? Dan kijk je best naar de geldende regels. Er is namelijk een regelgeving omtrent de verlichting van werkplaatsen, met als doel ongevallen en de vermoeidheid van ogen te voorkomen.

Lees meer...



Kan ik ook profielen op maat bestellen?

Ja, het is mogelijk om verlichtingsprofielen op maat te bestellen. Deze worden volgens jouw wensen geproduceerd – ideaal voor op maat gemaakte verlichting in badkamers, keukens, woonkamers en kantoren.

Lees meer...



Kan ik LED-strips als hoofdverlichting gebruiken?

LED-strips worden voor esthetische redenen doorgaans niet als hoofdverlichting gebruikt. De LED-diodes blijven immers zichtbaar. Daarom worden LED-strips meestal weggewerkt achter een valse wand of meubilair om als indirecte verlichting te dienen.

Lees meer...



Zitten er rails bij de railspots?

Nee, railspots en rails worden niet gebundeld. Je moet ze dus apart kopen. Houd bij de aankoop van rails en railspots wel rekening met type rail (1 fase of 3 fasen) en de spanning (12V of 230V). Bij twijfel kan je advies vragen aan onze helpdesk.




Waarvoor dient een coverset/base flange?

Een coverset / base flange is ontworpen om inbouwdozen in het plafond netjes weg te werken.

Lees meer...



Wat is een conbox of concrete box en waarvoor heb ik dat nodig?

Een conbox of concrete box dien je te gebruiken voor het inbouwen van spots in volle betonnen plafonds of wanden. Een conbox zorgt voor een propere en veilige installatie van jouw inbouwspots.

Lees meer...



Hoe lang gaat LED-verlichting mee?

Dit hangt af van een aantal factoren. We trachten een duidelijk beeld te schetsen wat je exact van LED-verlichting mag verwachten.

Lees meer...



Waterschade aan grondspots door opkomend grondwater. Hoe komt dit?

Buitenverlichting heeft te kampen met koude, regen, wind, maar ook met grondwater dat soms naar boven komt. Vooral voor grondspots kan dit grondwater een bedreiging vormen.

Het grondwaterniveau varieert van gebied tot gebied, en wijzigt doorheen het jaar. Toch zorg je best steeds voor een waterdichte aansluiting van je grondspots.

Lees meer...




Hoe kan ik sluimerstroom tegengaan?

Heb je last van een LED-lamp die lichtjes blijft lichtgeven wanneer ze uit staat? Dan maakt je lichtcircuit waarschijnlijk gebruik van een enkelpolige schakeling. Hierbij wordt bij het uitschakelen van de lamp de fasedraad uitgeschakeld, maar de nuldraad niet.

Lees meer...



Hoeveel led-panelen heb ik nodig om mijn werkplek deftig te verlichten?

Wil je een werkplaats verlichten met led-panelen? Dan kijk je best naar de geldende regels. Er is namelijk een regelgeving omtrent de verlichting van werkplaatsen, met als doel ongevallen en de vermoeidheid van ogen te voorkomen.

Lees meer...






Wat is een IP-waarde?

De IP-waarde geeft aan in welke mate elektrische toestellen zoals verlichtingsarmaturen afgeschermd zijn tegen stof en water. Een IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers.

Lees meer...



Hoe weet ik of ik een verlichtingstoestel in de badkamer mag installeren?

Om te bepalen of een elektrisch toestel zoals een verlichtingstoestel al dan niet in de badkamer mag gemonteerd worden dien je te kijken naar de IP-waarde van het toestel, de spanning waarop het werkt en de plaats waar je het wenst te monteren.

Om de veiligheid te verzekeren wordt de badkamer ingedeeld in vier denkbeeldige zones op basis van hun afstand van het bad, de douche of de lavabo. Afhankelijk van de zone waarin je het toestel wenst te monteren, gelden er verschillende veiligheidsvereisten inzake IP-waarde en spanning.

Lees meer...


Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden voor je interieur.

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot Peeq of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van Peeq database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Peeq. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.