807354389340702
Home > Flos > Arco

Flos Arco


Flos Arco - 's Werelds beroemdste booglamp

In 1962 werd een staanlamp boven het doopvont gehouden die tot op vandaag nog steeds schittert in menig huiskamer. De trotse ouders waren de twee Italiaanse designers/broers Achille en Pier Giacomo Castiglioni. De spruit kreeg de naam Arco mee en werd geboren op de kraamafdeling van het Italiaanse designmerk Flos.

Wie dacht dat deze staanlamp na vijftig jaar op pensioen zou zijn gegaan en het label versleten heeft gekregen, heeft het goed mis. De lamp biedt dan ook nog steeds een antwoord op het dilemma hoe je een hanglamp kan hebben zonder een gat in je plafond te boren.

Flos Arco: functioneel design

De Flos Arco staanlamp kan gehanteerd worden om de meeste ruimtes helder te verlichten of om te gebruiken als een leeslamp. Deze staanlamp voorziet tegelijkertijd in een direct en indirect licht. Zeer kenmerkend voor deze designlamp is de aluminium lampenkap die via een verstelbare boog uit roestvrij staal aan de stevige marmeren voet is vastgemaakt.

Dat het motto van Castiglioni “design vereist observatie” was blijkt duidelijk uit de inspiratie voor deze lamp. Het was immers een straatlamp die de broers op het juiste been zette voor het design van de Flos Arco lamp. Ze slaagden er in om op die manier een lamp te ontwerpen die objecten kan verlichten die zich op twee meter afstand van de sokkel bevinden en bijgevolg geschikt is om bijvoorbeeld het midden van een eettafel te verlichten.

De lamp is enerzijds zwaar genoeg zodat deze niet per ongeluk omver gestampt kan worden, maar anderzijds wel door twee personen verplaatst kan worden door eenvoudigweg een bezemsteel in het gat te steken dat zich in de marmeren sokkel bevindt.

Flos Arco: Vijftig verlichtingskaarsen

Om de vijftigste verjaardag te vieren van de legendarische Flos Arco lamp heeft het Italiaanse designmerk beslist om Arco in een vernieuwd kleedje op de markt te brengen, deze keer met geavanceerde ledverlichting.

Er kwam veel denkwerk aan te pas om te bepalen hoe ze de klassieke Flos Arco Lamp konden voorzien van energiezuinige ledverlichting zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke design. Het resultaat lag volledig in lijn met de originele visie van de broers Castiglioni en verspreidt een speciaal aangenaam licht dankzij de dimmer.

Het hoeft u trouwens niet te verwonderen dat u de Flos Arco ook kunt zien schitteren in het Museum of Modern Arts (MoMa).

Philips HuePhilips Hue Het ingenieuze verlichtingssysteem van Philips, da’s slimme verlichting in een handomdraai waarin jij de touwtjes volledig in handen hebt.

Ontdek Philips Hue

dmlights Blogdmlights Blog Inspiratie en tips omtrent verlichting en andere woontopics. Ontdek de nieuwste designverlichting hier!

Bezoek onze blog

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden voor je interieur.
Bekijk meer

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot Peeq of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van Peeq database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Peeq. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.