Steven Roziers

Steven Roziers

Zet je tuin in de schijnwerpers met buitenspots

Wil je je tuin letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers zetten? Dan zijn tuinspots the way to go! Met het gerichte licht van spots zet je net die elementen van je tuin in de kijker die het verdienen. Zo komen de mooiste plekjes van je tuin ook ’s avonds volledig tot hun recht.

Hoe eyecatchers optimaal verlichten?

De grote blikvangers van je tuin zoals bomen, standbeelden en andere kunstwerken mogen dag en nacht opvallen. Voor de verlichting ervan raden we grondspots of prikspots aan, afhankelijk van de hoogte van het omliggende groen. Tussen planten gaat het licht van grondspots immers verloren. In dit geval zijn prikspots een betere keuze. In het gras of grind zijn grondspots wel aan te raden. Ze trekken minder de aandacht dan spots op pin.

Bomen

Bij bomen richt je de spots op de onderkant van de kruin. Dit zorgt voor het mooiste lichteffect. Hoeveel spots je nodig hebt, hangt af van waar de boom staat in je tuin. Staat hij in het midden van een grastapijt en is hij langs alle kanten zichtbaar, verlicht je hem rondom. Hiervoor gebruik je best drie spots. Voor een boom aan de zijkant van je tuin volstaan twee spots.

Welke spots je best gebruikt, hangt af van het type boom je wilt belichten. Voor bomen met een hoge stam heb je ook spots nodig met een hoge lichtopbrengst. Gebruik je te zwakke spots, zal het licht niet tot aan de kruin van de boom komen en missen je spotjes hun effect.

Verder moet je kijken naar de vorm van de boom. Voor smalle bomen, zoals coniferen, zijn spotjes met een smalle lichtbundel aan te raden. Met een brede lichtbundel zal een deel van het licht de boom missen en dus eigenlijk verloren gaan. Voor eiken, treurwilgen en andere omvangrijke bomen zijn spots met een brede lichtbundel wel interessant. Het wijde licht zet het volume van de kruin extra in de verf.

Standbeelden en kunstwerken

Een kunstwerk in de tuin is geen schilderij aan de muur. Frontale belichting is dan ook een slecht idee. Je kan het beter langs de zijkanten belichten. Zo komen de details er beter uit. Je kan eventueel nog een lamp achter het kunstwerk plaatsen. Dit zorgt voor een mooi afgelijnd silhouet.

Waterpartij

Voor het verlichten van waterpartijen zoals zwembaden en (zwem)vijvers kan je opteren voor onderwaterverlichting, maar je kan deze net zo goed van bovenaf verlichten. Hier zijn prikspots de ideale oplossing.

Met het richtbare licht van de prikspots kan je spelen met op- en neerwaarts licht. Met omhoog gerichte spots belicht je de begroeiing rondom je waterpartij. Het licht van de omlaag schijnende spots reflecteert op het wateroppervlak. Samen zorg je zo voor een erg sfeervol geheel.

Op zoek naar meer info over het optimaal verlichten van je tuin? Surf naar blog.peeq.com/ebook-buitenverlichting.l en ontvang ons e-book Buitenverlichting gratis in je mailbox.

Download e-book buitenverlichting