Steven Roziers

Steven Roziers

Tips voor de verlichting van inloopdouches en douchecabines

In de jaren 90 waren er nog heel wat woningen waar in de badkamer enkel een ligbad stond. Met behulp van een douchegordijn werd het bad multifunctioneel. Maar tijden veranderen. Vandaag kiezen de meeste mensen voor een aparte douche. Dat is veel makkelijker om jezelf snel even af te spoelen en op te frissen.

Elke douche – of het nu een douchecabine is of een groot inloopmodel – heeft verlichting nodig. En die verschilt op enkele vlakken met klassieke woonkamer- of keukenverlichting. Hieronder vind je onze tips.

Veiligheidszones in de douche

Zoals je misschien weet zijn er verschillende veiligheidszones in de badkamer. De positie van jouw doucheverlichting bepaalt aan welke IP-waarde de spot moet voldoen om kortsluitingen en elektrocutie te vermijden.

Een overzicht:

  • Grondspots in de douchebak: IPX7 (bescherming tegen onderdompeling)
  • Spots in douchewanden en tot een hoogte van 225cm: IPX5 (bescherming tegen waterstralen).
  • Verlichting in een straal van 60cm rond de douche: IPX4 (bescherming tegen spatwater)

In de rest van de badkamer mag je minimum IPX1 verlichting plaatsen.

Opgelet: doucheverlichting moet werken op ZLVS (Zeer Lage Veiligheidsspanning). Dat is 12V wisselstroom of 25V gelijkstroom. We raden aan om de installatie over te laten aan een expert.

Lichtkleur doucheverlichting

Een douche nemen is een ontspannend moment voor jezelf. En bij ontspanning hoort natuurlijk relaxerende verlichting. Kies dus niet voor spots met een hoge kleurtemperatuur (koel wit licht) maar ga voor een lage kleurtemperatuur (warm wit).

Wie nog meer wil halen uit zijn doucheverlichting kan een dimmer installeren. Die maakt het extra gezellig. Of maak van jouw douche een echte wellness-oase door middel van RGBW-spots. Die zijn handig voor een sessie kleurtherapie.

Verlichting voor douches: de mogelijkheden

Bij Peeq houden we van creatieve manieren om een ruimte te verlichten. Ook voor douches hebben we enkele leuke tips.

Plafondspot in de douche

Een centrale inbouwspot in het plafond is de meest eenvoudige manier om een douche te verlichten. Bij grote inloopdouches heb je twee of meerdere spots nodig.

Shop inbouwspots >>

Richtbare spot buiten de douche

Een andere mogelijkheid is om een richtbare plafondspot te installeren net buiten de douche. Dan hoeft de IP-waarde niet zo hoog te zijn.

doucheverlichting-6

Shop richtbare spots >>

Indirecte plafondverlichting

Een nieuwe trend bij inloopdouches is indirecte plafondverlichting. Tegenwoordig zijn er extra grote regendouches die in het plafond worden ingebouwd. De randen van dit vals plafond zijn ideaal om indirecte verlichting te voorzien. Dat ziet er heel stijlvol uit.

Shop ledstrips >>

Indirecte wandverlichting

In een douche staan altijd tientallen flesjes en potjes: shampoo, douchegel, conditioner, enz. Om de vloer vrij te houden, voorzien heel wat mensen een nis in de douchemuur. Ook hier kan je een waterdichte LED-strip voorzien.

Shop waterdichte ledstrips >>

Badkamerverlichting nodig?

Ga je verlichting in de douche of de rest van de badkamer installeren? Kijk dan even in onze webshop. Daar zijn honderden armaturen te vinden in diverse stijlen.