Als jij het woord kroonluchter hoort, denk jij dan ook automatisch aan zo’n kristallen kanjer in de foyer van een poepchic hotel? Of zie je in gedachten toch eerder dat porseleinen gedrocht boven de eettafel van je oma, met vergulde armpjes waarin altijd minstens wel één peertje stuk was? Wel, dan wordt het hoog tijd dat we je beeld van de klassieke ‘luster’ even bijstellen. Kroonluchters zijn modern, trendy en lang niet altijd gemaakt van kristal of porselein.
Een korte geschiedenis
Kroonluchters zijn al sinds de Middeleeuwen een statussymbool. Rijke edellieden hingen zware houten constructies met kaarsen omhoog om hun landhuis of kasteel te verlichten. Eerst waren het simpele houten kruisen, maar vanaf de 15de eeuw wonnen de kroonvormige ontwerpen aan populariteit. Het is aan deze kaarsenwielen dat we de naam ‘kroonluchter’ te danken hebben.
De kristallen kroonluchter deed in de 18de eeuw zijn intrede. In de Spiegelzaal van het Kasteel van Versailles kan je maar liefst twintig prachtexemplaren uit die tijd bewonderen. De grootste ter wereld is iets recenter (2001) en kan je terugvinden in de Sultan-Qaboes moskee te Oman. Deze indrukwekkende constructie is maar liefst 14 meter hoog, weegt 8,5 ton en er zitten zo’n 600.000 kristallen en 1100 halogeenlampen in verwerkt.
Kroonluchters bij je thuis
Dat je in je eigen interieur geen plek hebt voor twintig kristallen kroonluchters of eentje van 14 meter hoog (zie inzetstuk) spreekt voor zich. Toch kan je ook thuis genieten van de grandeur die een kroonluchter met zich meebrengt. Een statige kroonluchter in de hal of een meer bescheiden exemplaar boven de eettafel, deze majestueuze pendels zijn de perfecte eyecatcher voor elke kamer.
Flos 2097
De Flos 2097 van ontwerper Gino Sarfatti is één van de populairste herinterpretaties van de klassieke kroonluchters die momenteel verkrijgbaar is. Het originele design dateert reeds van 1958, maar omwille van het aanhoudende succes breidde Flos de 2097 reeks recent nog uit met nieuwe kleuren, ledvarianten en de kleinere 2097/18, perfect voor thuis.
Perfect voor: Een modern interieur
[button link=”/nl/flos/2097″ background=”#F47824″ size=”small” target=”blank”]Shop Flos 2097[/button]
Slamp Ceremony
Deze Italiaanse schoonheid oogt op het eerste zicht wat klassieker, maar laat je niet misleiden. Naar goede Slamp gewoonte is deze stijlvolle luchter een combinatie van innovatieve technologieën, gepatenteerde materialen en oogstrelend design.
Perfect voor: Een metropolitan inrichting
[button link=”/nl/slamp/ceremony” background=”#F47824″ size=”small” target=”blank”]Shop Slamp Ceremony[/button]
Terzani Soscik
Een kroonluchter als statussymbool? Wat dacht je van deze Terzani Soscik? Voor een kleine 40.000 euro is hij van jou. Voor die prijs krijg je een uit de kluiten gewassen pendel van bijna 2 meter hoog die ook nog eens 130 kilogram weegt. Een toonbeeld van hedendaagse luxe, maar niet voor iedereen weggelegd.
Perfect voor: Exclusieve villa’s
[button link=”/nl/terzani/soscik” background=”#F47824″ size=”small” target=”blank”]Shop Terzani Soscik[/button]
Moooi
Bij het Nederlandse Moooi hebben ze een voorliefde voor kroonluchters. Maar Moooi zou Moooi niet zijn moesten ze er niet hun volledig eigen draai aan geven. Zeg nu zelf, verbrand hout (Smoke) of papier (Paper) zijn toch niet meteen de materialen die je zou associëren met een kroonluchter of wel?
Andere geslaagde kroonluchters van Moooi zijn de Meshmatic, de Plant Chandelier, Heracleum The Big O en de Shade Shade. Deze laatste lijkt op het eerste zicht niet in dit rijtje thuis te horen omwille van de grote spiegelkap. Achter de spiegelkap zit echter een prachtige kroonluchter verscholen die zichtbaar wordt wanneer je het licht aan doet. Echt een moooi effect.
Perfect voor: Eigenzinnige interieurs
[button link=”/nl/moooi/paper_chandelier” background=”#F47824″ size=”small” target=”blank”]Shop Mooi Paper Chandelier[/button]
Ben je helemaal verkocht aan kroonluchters of is het toch niet jouw ding? Vertel ons in de comments waarom!