Welke diameter moet de lamp boven je eettafel hebben?

Je hebt zonet een nieuwe tafel voor de eetkamer of keuken gekocht. Als kers op de taart zoek je nog een mooie bijpassende hanglamp. En ja hoor; tijdens een bezoek aan onze webshop valt jouw oog op een leuk armatuur dat verkrijgbaar is in twee formaten. Maar welke diameter moet je nu kiezen?

Geen paniek! In dit artikel geven we enkele tips om de juiste hanglamp diameter te berekenen.

De grootte van de hanglamp bepalen

De juiste afmetingen zijn ontzettend belangrijk. Want een oversized hanglamp zal de ruimte overheersen, en een te klein model verdwijnt in het niets. Er is dus een balans nodig.

Heb je een ronde tafel? Koop dan een ronde hanglamp met een diameter die max. 50% van de breedte van het tafelblad bedraagt. Deze Philips Hue Fair is bijvoorbeeld perfect voor een ronde tafel met een diameter van 90 cm.

philips hue fair hanglamp rond

Voor een rechthoekige tafel zijn er twee mogelijkheden:

  1. Eén langwerpige armatuur
  2. Meerdere kleine armaturen

Voor de eerste oplossing kies je een hanglamp met dezelfde proporties als de tafel. Stel dat we een eettafel van 200 x 100 cm hebben. De breedte delen we door twee. In dit geval dus 50 cm. Daarna trekken we 50 cm af van de lengte. De hanglamp voor deze eettafel mag dus maximum 150 x 50 cm groot zijn, zoals deze Marset Tam Tam.

Wil je meerdere hanglampen ophangen en zoek je de juiste diameter? Deel de lengte van de tafel door het aantal armaturen plus 1. Bijvoorbeeld: voor een tafel van 150 cm kopen we twee armaturen met een max. grootte van 50 cm. Die hang je op 50 cm afstand van elkaar in het midden van de tafel.

Marset Tam Tam

Houd ook rekening met…

Bovenstaande ‘regels’ zijn eerder richtlijnen. Het zijn geen absolute waarheden. Er zijn namelijk verschillende zaken om mee rekening te houden, zoals het ontwerp van de hanglamp. Hanglampen met een gesloten kap zien er zwaarder uit dan die met een open structuur. Dat heeft een invloed op de diameter die je kiest.

Daarnaast speelt de plafondhoogte een rol. In een herenhuis met hoge plafonds mag de hanglamp een tikkeltje groter zijn dan in een doorsnee kamer van 250 cm hoog.

Heb je vragen over de afmetingen van je hanglamp? Vraag dan advies aan onze verlichtingsexperts. Indien nodig maken we een lichtplan op maat, waarin we suggesties doen omtrent de armaturen voor jouw woning.

En hoe zit het met de hoogte?

Tot hiertoe hebben we voornamelijk over hanglamp afmetingen gepraat. Maar heb je al nagedacht over de ophanghoogte?

Meestal hangt een armatuur 60 à 75 cm boven het tafelblad.

Toch moeten we hier enkele kanttekeningen bij maken.

De ophanghoogte varieert naargelang de openingshoek van de lamp(en), de lichtsterkte en de locatie in de woning. Een hanglamp met een smalle openingshoek moet je wat hoger hangen om de volledige tafel te verlichten. Ook bij een keukeneiland voorzie je best meer afstand tussen de tafel en de lamp. Als de pendellamp hier op ooghoogte hangt, belemmert ze je zicht om de rest van de ruimte te bekijken.