Peeq Pro: Ontdek ons aanbod voor professionals Klantendienst

Alles wat je moet weten over het verlichten van je inbouwdouche

Van de technische details tot de mooiste inspiratie. Peeq leert je alles wat je altijd al wilde weten over het verlichten van je inloopdouche.

Ben je op zoek naar meer informatie over hoe je jouw inloopdouche moet verlichten? Dan ben je aan het juiste adres. Wanneer water en elektriciteit samenkomen staat veiligheid voorop. Maar met de juiste verlichting kan je jouw inloopdouche ook upgraden tot een echte wellness-ervaring. Van de basics rond veiligheid tot inspiratie om je inloopdouche te laten stralen, in dit artikel kom je alles te weten over het verlichten van je inbouwdouche.

Je inbouwdouche verlichten: de basics 

First things first. Vooraleer je verlichting voor je inloopdouche kan gaan uitkiezen is het belangrijk om te weten waar je op moet letten om de veiligheid te garanderen. Laten we starten met een stoomcursus over de technische kant van het verlichten van je inloopdouche.

Differentieelschakelaar

Geen licht zonder stroom. Elke stroomkring in de badkamer moet verplicht voorzien zijn van een differentieelschakelaar. Als je toestel verliesstroom heeft, dan kan je een elektrische schok krijg wanneer je dit toestel aanraakt. Een differentieelschakelaar meet de uitgaande en inkomende stroom van je stroomnetwerk. Merkt de schakelaar een lek op? Dan schakelt deze je stroomnetwerk automatisch uit. Je differentieelschakelaar moet zich buiten de badkamer bevinden. Idealiter voorzie je deze in je verdeelkast.

Badkamer zones

Een badkamer wordt verdeeld in 4 zones. Elk van die zones komt op een andere manier in contact met water en vochtigheid. Daarom gelden er per zone andere regels om de veiligheid te garanderen. Afhankelijk van waar in je inbouwdouche je verlichting wil voorzien, zijn er dus regels met betrekking tot spanning en de waterbestendigheid van je verlichtingsarmaturen. Meer weten over de badkamer zones? In dit artikel leggen we je alles haarfijn uit. 

IP-waarde

Elk verlichtingsarmatuur heeft een IP-waarde toegekend. Een IP-waarde bestaat uit 2 cijfers. Het eerste cijfer vertelt je hoe goed je armatuur tegen stof en vaste deeltjes beschermd is. Het tweede cijfer geeft aan hoe waterbestendig het armatuur is. In beide gevallen geldt: hoe hoger het cijfer, hoe hoger de mate van bescherming.

ZLVS: Zeer Lage Veiligheidsspanning

Elk verlichtingsarmatuur kan een bepaalde spanning aan. In zone 0 en 1 in een vochtige omgeving, zoals de badkamer, is het verplicht om armaturen te kiezen die werken op zeer lage veiligheidsspanning, of ZLVS. Je armatuur moet dus werken op maximum 12V wisselstroom of 25V gelijkstroom. Op onze webshop kan je deze info voor elk verlichtingsarmatuur terugvinden. De spanning is belangrijk, want dit bepaalt mee welke kabels je moet voorzien voor de stroomtoevoer.

Inbouwspots voor je inloopdouche

Plafondverlichting in je inloopdouche

In je inloopdouche heb je eerst en voor algemene of basisverlichting nodig. De meest gekozen optie zijn inbouwspots.

Zone 3

Is het plafond boven je (inloop)douche hoger dan 2.25 meter boven de bodem van je douche? Dan gelden de regels van zone 3. Ter referentie, in nieuwe woningen is de plafondhoogte gemiddeld 2m70.
Zone 3 houdt in dat er geen rechtstreeks contact is met water. Deze zone heeft dan ook de laagste voorschriften.  In deze zone moet je verlichting vooral beschermd zijn tegen stoom en condensatie. Armaturen met een IPx1 waarde of hoger zijn geschikt.

Plaatsing

Inbouwspots en opbouwspots geven gericht licht. Plaats je lichtpunt dus niet centraal in je inloopdouche, maar kies ervoor om het licht te voorzien daar waar je het nodig hebt. In het geval van je inloopdouche is dit dus bij je douchekraan. Zo profiteer je maximaal van het gerichte licht van een inbouwspot of opbouwspot. Is jouw douche bevestigd aan de wand? Hou er dan rekening mee dat je jouw lichtpunt een tien centimeter verder plaats dan je douchekop. Anders creëer je schaduw.

Een inloopdouche heeft een minimum afmeting van 120cm. Daarnaast heb je ook nog een doorgang nodig van een 60 centimeter. Een tweede lichtpunt kan handig zijn, afhankelijk van de afmeting van je inloopdouche. Voorzie je ook in de rest van de badkamer inbouwspots? Plaats de spots in je inloopdouche en de rest van de badkamer dan op dezelfde lijn voor het mooiste effect.

Inspiratie

Inbouwspots zijn een subtiele manier van verlichting. En toch kan je er alle kanten mee uit. Kies je voor witte inbouwspots die opgaan in je plafond? Maak je een statement met zwarte inbouwspots voor een strakke, moderne look. Of ga je voor dat extraatje met gouden inbouwspots?

Sfeerverlichting in je inloopdouche

Naast algemene verlichting, kan je ook kiezen om sfeerverlichting te voorzien in je inloopdouche. Ga jij voor een wellness ervaring in je inloopdouche?

Sfeerverlichting voor je inloopdouche

Zone 1

Verlichting is je inloopdouche, valt onder zone 1. In deze zone kies je voor verlichting dat beschermd is tegen waterstralen. Kies voor verlichting met een IP-waarde van IPx5. Belangrijk! In zone 1 is het verplicht om met ZLVS (Zeer Lage Veiligheidsspanning) te werken.

Plaatsing

De ideale manier om sfeerverlichting te voorzien in je inloopdouche, is in een inbouwnis. Een inbouwnis is handig voor je shampoo, maar biedt je ook de mogelijkheid om indirecte verlichting te voorzien.

Plaats de nis op een hoogte van ongeveer 120 centimeter. Reken op een 30 centimeter als hoogte voor de inbouwnis en 7 tot 10 centimeter diepte. Met de breedte van de nis kan je alle kanten uit. Hou je het klein of laat je deze over de hele breedte van je inloopdouche lopen?

Inspiratie

In een horizontale nis heb je 2 opties. Je kan deze verlichten met een ledstrip voor een mooi egaal lichteffect. Of je kiest voor inbouwspotjes als je de voorkeur hebt voor een lichteffect dat open waaiert. Ga je all-in voor de spa ervaring? Dan kan je kiezen voor een RGB ledstrip.

Mag het wat anders zijn voor jou? Kies dan voor een verticale nis, waarbij je indirect licht voorziet aan de zijkant dankzij een led lijn. Prachtig toch?

Inbouwspots voor boven je inloopdouche 

Badkamerverlichting Inbouwspots